SCB har haft i uppdrag att ta fram statistik avseende förskolornas fördelning av personal (strukturfaktorer) samt rådata för att räkna fram indexvärden. Statistiker på SKR har sedan räknat fram indexvärden avseende de inskrivna barnens socioekonomiska bakgrund på respektive kommunal förskola.
Syftet med uppdraget är att skapa underlag för analyser av hur sambandet ser ut mellan en kommuns fördelning av personal inom förskolan och de socioekonomiska bakgrundsförhållanden som råder på de kommunala förskolorna.
De strukturfaktorer som beräknats och som redovisas i denna kommunrapport är:
- Personaltäthet (antalet barn per heltidstjänst)
- Förskollärartäthet (antalet barn per legitimerad förskollärare, omräknat till heltidstjänst)
- Andel förskollärare (andel heltidstjänster med förskollärarlegitimation)
- Personalkontinuitet - Personal som arbetar med barn (andel som har varit anställda minst ett år)
- Personalkontinuitet – Legitimerad förskollärare (andel som har varit anställda minst ett år)
Socioekonomiskt index
I en statistisk modell har varje kommunal förskoleenhet fått ett socioekonomiskt indexvärde som räknats fram utifrån bakgrundsvariablerna, det vill säga de inskrivna barnens socioekonomiska bakgrund. Indexvärdet ligger i intervallet 0-100. Ett högt indexvärde innebär i detta fall en socioekonomiskt mer gynnsam bakgrund. De bakgrundsvariabler som används i modellen är:
- Föräldrarnas utbildningsnivå
- Föräldrar som är nyligen invandrade eller har okänd bakgrund
- Ekonomiskt bistånd och föräldrarnas inkomst
Jämförelser över tid
Från och med 2024 använder SKR en ny metod för att beräkna socioekonomiskt index. Tidigare beräknades indexet genom att varje förskola jämfördes med alla andra, vilket gjorde att värdena kunde förändras beroende på hur andra förskolor låg till. Nu baseras indexet istället på faktiska värden, vilket gör att resultaten är stabila och går att följa över tid*. Detta gör det lättare att förstå och jämföra förskolor både inom samma år och mellan olika år. Uppdaterade index för tidigare år finns tillgängliga i SKR:s samarbetsrum för Öppna jämförelser: Förskola. För den som vill fördjupa sig mer finns tekniska rapporter från SCB och SKR att läsa.
* Jämförelser bör dock göras med försiktighet, då det till stor del rör sig om andra barn. Enligt vår nya statistik om barnomsättning är i genomsnitt 57 % av barnen nya på sin förskoleenhet sen den senaste statistiken togs fram för två år sedan.